Katásnak is kell könyvelő! Vagy egy másik üzleti modell!? (R!PORT cikke)

Katásnak is kell könyvelő! Vagy egy másik üzleti modell!? (R!PORT cikke)

Az utóbbi 7–8 hétben eltűntünk, mert egy új mini riportos terméken dolgoztunk. A R!PORT KATA -első ránézésre- katás egyéni vállalkozóknak szól, de nagyobb terveink is vannak annál, hogy voksokat gyűjtsünk arra kérdésre, hogy a katásnak kell egy könyvelő vagy sem, vagy, hogy a könyvelői kedélyeket borzoljuk.

Polemizálás nélkül, ebben a cikkben áttekintjük mit is tud az első verziós termék és mit nem.

Egyszerűség, korlátozott kör

A termék a legegyszerűbb katások adminisztrációs terheit kívánja segíteni. Mi legegyszerűbb katásoknak azokat az ügyfeleket tartjuk, akik alanyi adómentesek, nincsennek külföldi számlakapcsolataik, vagy pl. munkavállalóik. Szünteltetés során magát az egyéni vállalkozást szüneteltetik, tehát nem táppénz, sorkatonai szolgálat stb. miatt alkalmaznak szünetelést. Szintén nem kezeljük a nem tételes IPA kört. Összefoglalva legegyszerűbb AAM körös katások, akiknek szinte nincs költségük.

Automatikus számlaintegráció

A termék automatikus kapcsolatot létesíti az ügyfél számlázójával (egyelőre csak számlázz.hu, Billingo), vezeti a bevételnyilvántartását, mely excelben letölthető, kiemeli az egymillió Ft feletti ügyfeleket, vagy éppen adózási értesítőket küldd emailben számára. Egy (szerintünk) izléses felületen a vállalkozó gazdálkodásával kapcsolatos adatokat is ábrázol és figyeli a KATA és AAM határokat (JÓL!).

Béta (azaz teszt-) üzemmódban, a rendszer megpróbál hasznos tanácsokat adni az egyéni vállalkozás működésével kapcsolatban. (a számlaintegrációs modul hamarosan a fő R!PORT termékbe is bekerül)

Tanácsadás előtérben

A termékkel az a célunk, hogy legegyszerűbb katásokat, akik nem választanak könyvelőt (sok ilyen van, előzetes kérdőíves kutatásunk alapján) ne hagyjuk egyedül. De az is célunk, hogy akinek kérdése van, az olyan könyvelőktől kapjon választ, aki szakmailag megalapozott gyors és szakszerű válaszokat adnak, megfelelő díjazás ellenében. Még akkor is ha az ügyféllel nincs havi könyvelési díjas szerződésük!

E két fenti cél miatt hamarosan egyéb funkciók is bekerülnek a termékbe, mellyel a könyvelők ilyen irányú igénye esetén jó minőségű ügyfeleket tudunk megfelelő árazás mellett delegálni.

Jutalék modell

Már most számos könyvelőiroda jelezte, hogy szívesen adna lehetőséget ügyfeleinek a program kedvezményes használatához, illetve nekik is sokat segítene, ebben az “egyszerűbb körben” az adatok feldolgozásakor egy hasonló program. Éppen ezért már dolgozunk azokon a funkciókon, mellyel a fenti célokat kényelmesen elérhetővé tesszük könyvelők számára is. Ezekről és hamarosan bevezetésre kerülő jutalék rendszerünkről folyamatosan tájékoztatni fogunk mindenkit.

Egy szó mint száz

Ez egy fura piac, fura árazással. A média ontja, hogy katásnak nem kell könyvelő, ezért a könyvelők nem tudnak megfelelő árat kérni szolgáltatásaikért, még akkor sem ha ugyanannyi dolguk van egy komolyabb katással, mint egy kft-vel. Másrészről rengeteg olyan vélemény van, hogy az adminisztráció a legegyszerűbb esetekben valóban egyszerű, ezért teljesen indokolatlan mondjuk egy havi rendszeres könyvelés díj alkalmazása, de az sem járja, hogy az ember naphosszat a legrosszabb pillanatban hallgassa katás ügyfele rosszul struktúrált kérdéseit.

Megpróbáltunk erre az anomálíára reagálni, és hamarosan eldől mennyire sikeres az ilyen irányú törekvésünk. Addig is, aki kiváncsi nézze meg mit raktunk össze első körben. A hivatalos indulás 2018–05–08 17:08.

Előző cikk Két kérdés és megmondom ki vagy!

Kommenteld

Ez szükséges