Adózási értesítők kezelése a R!PORT és VIKI a Könyvelő Asszisztens alkalmazásokban

Adózási értesítők kezelése a R!PORT és VIKI a Könyvelő Asszisztens alkalmazásokban

Adózási értesítők kezelése a R!PORT és VIKI a Könyvelő Asszisztens alkalmazásokban - A digitaliskonyvelo.hu cikke

Egyre több alkalmazás jelenik meg a piacon, a könyvelői munka hatékonyságának növelésére. Sokan próbálnak megoldást nyújtani a könyvelési munkafolyamatok egységes felületen való kezelésére. A könyvelt cégeket érintő egyre növekvő adónemek száma, ezekre vonatkozó különböző bevallási és fizetési határidő már megköveteli, hogy ezeket a kötelezettségeket összeszedjük és nyilvántartsuk. Az ügyfelek adózási feladatainak összegyűjtése, automatikus kiértesítése, a könyvelők mindennapjaiban nagy segítséget jelent.

Két, elsősorban könyvelő irodáknak szóló alkalmazás is kínál online, a könyvelők munkáját segítő adózási értesítők küldését.

A R!PORT fő profilja intelligens üzleti jelentés készítése főkönyvből. A könyvelő programból letöltött excell tábla a felületre feltöltése után, lehetőség van a cég működésének elemzésére. A program előzetes paraméterezés után az ügyfél nyelvén is érthető mérleget, eredménykimutatást, cash flow-t készít. Különféle mutató számokat számít. Az alkalmazás egyik menüpontjában kínálja az adózási feladatok összegyűjtését.

VIKI a Könyvelő Asszisztens egy könyvelői online határidőnapló. Az alkalmazás fő profilja a könyvelőirodai munkaszervezés egy felületen való kezelése. Lehetőség van a könyvelt ügyfelek, az őket érintő adók nyilvántartására. Könyvelő irodák részére meghatározható a cégekkel kapcsolatos feladatok, ezeket konkrét könyvelőhöz lehet rendelni, és lehet mérni az ezen feladattal eltöltött időt is napi, havi, éves bontásban.

Jelen cikk kifejezetten a két alkalmazás adózási értesítő készítési és küldési funkcióikat kívánja összehasonlítani, és nem cél ezen szoftverek teljes funkcionalitásának bemutatása.

 

A R!PORT a könyvelt cégek - és az adózással kapcsolatos nyilvántartásokat ingyenesen nyújtja a regisztrált könyvelő irodáknak.

Portfólió menüpont szolgál a könyvelt cégek nyilvántartására, itt lehet felvinni a könyvelési szerződéseket. A könyvelési számla kiszámlázáshoz meg lehet adni az adatokat. A R!PORT a Billingo vagy a Szamlazz.hu számlázó programokkal automatikusan el is készíti a beállítások alapján a számlát és kiküldi az ügyfélnek.

Az ügyfelet email címével meg is hívhatjuk, 7 féle jogosultságot rendelhetünk hozzá, attól függően milyen funkciót szeretnénk vele megosztani. Ha ügyfelünk is beregisztrál, akkor a beállított jogosultságnak megfelelően tudja használni a programot. Az adózási modul előnyeit az ügyfél regisztrációjának hiányában is élvezhetjük. Az ingyenesen igénybe vehető Adózási menüponthoz korlátlan ügyfelet rögzíthetünk.

Az Adózás menüpontban négy lehetőség van,

- adózási és járulék értesítő,

- időzített adózási értesítő,

- adófolyószámla egyenleg,

- és áfa értesítő készítésére.

Az adózási és járulék értesítő az elkészített és XML formátumban elmentett XX08-as járulékbevallás fizetendő tételeit lehet ide feltölteni és kiküldeni az ügyfélnek. A bevallásból a számfejtett létszámot kiolvassa és azt a Portfólió menüpontban a számlázáshoz rögzíti.

Az időzített adózási értesítőbe előre fel tudjuk vinni az utalandó tételeket (például a társasági adó, iparűzési adó, gépjárműadó tételek már előre rendelkezésünkre állnak), be tudjuk állítani, az adott tételek a fizetési határidő megadásával, hány nappal korábban kerüljenek kiküldésre. Az adók időkorlát nélkül felvihetők és az utolsó 10 alkalommal kiküldött értesítők visszakereshetők.

Adófolyószámla egyenleghez a magyarorszag.hu-ról letöltött adófolyószámla xml formátumban való betöltésekor adónemenként, számlaszámonként mutatja az egyenlegeket.

Áfa értesítőben a könyvelés alapján rögzíthetjük az utolsó könyvelt vevő számlát, a fizetendő és levonható áfát, majd kiküldhetjük az értesítőt. Lehetőség van előzetes és végleges áfa értesítő és csatolmány küldésére. A kiküldött értesítőt az ügyfél elfogadhatja vagy elutasíthatja.

A különféle értesítők szövege szabadon szerkeszthető, az ajánlás átfogalmazható.

 

Viki a Könyvelő Asszisztens a könyvelt cégekkel kapcsolatos feladatokat kezeli egységes felületén. A szolgáltatás a rendszerben kezelt cégek száma alapján csomagdíj ellenében vehető igénybe.

Az ügyfelek rögzítése után, minden céghez hozzárendelhetjük az adott céget érintő adónemeket. Az ismert összegeket 2 évre előre berögzíthetjük. Adóértesítő küldésére nagyon sok menüpontból van lehetőségünk. Előre beparaméterezhető, hogy az adott adót automatikusan, vagy a mi gombnyomásunkra küldje ki a rendszer. Az elküldött értesítők ügyfél általi olvasását is rögzíti a program, és egy önálló menüpontban visszakereshetők az üzenetek.

Adóanalitika

A fehér borítékra kattintva tudjuk kiküldeni az értesítőt. A sötét boríték jelzi, hogy az értesítő kiment, zöld boríték jelzi, hogy az ügyfél el is olvasta. A borítékra kattintva a kiküldött értesítő számszaki részleteit meg is nézhetjük.

Adófeladatok havi

A programban havi bontásban minden cégre időrendi sorrendben (balról jobbra) jelennek meg az adott hónapban esedékes adó feladatok.

Folyószámla küldés

Lehetőség van folyószámla kiküldésére, ebben a menüpontban a céghez rendelt adók mellé az utalandó összegeket kézzel lehet kitölteni.

Folyószámla küldés (xml)

A magyarorszag.hu oldalról xml formátumban csoportosan letöltött folyószámlák a cégekhez feltöltődnek, az egyenleg melletti ceruza ikonra kattintva a tételes adók megnézhetők, ha szükséges szerkeszthetők, és az ügyfélnek kiküldhetők.

Eseti adó kiküldés

Nemcsak az Adóanalitika menüpontból, hanem ebből a menüpontból is küldhetünk ki adóértesítőt. Még az Adóanalitika egy adónem, ez a menüpont több adó kézi kiküldését teszi lehetővé.

Adófizetési ütemterv

Itt lehetőség van lekérdezni egy adott ügyfél éves adófizetési ütemtervét. Ezt, ha szükséges pdf vagy xls formátumban az ügyfélnek el is küldhetjük.

Adó értesítő automatikus küldése

Ha az adó kiküldését automatára állítottuk, akkor a kiküldés előtt 3 nappal egy listát kapunk a kiküldendő adókról, ami egy ellenőrzési funkciót tesz lehetővé. Automatikusan a fizetési határidő előtt 5, 8 vagy 15 nappal előtt megy ki az értesítő. Lehetőség van ezen értesítők ismételt kiküldésre is.

Színek átállítása

Ha már úgy érezzük, a munkába kezdünk belefásulni, rossz a kedvünk, vagy egyéb okot találunk, a felületek színeit át lehet állítani, ez egy más hangulatot teremt, és javíthat a pillanatnyi munkakedvünkön is.

Összefoglalva az adózási értesítők kezelése a két programban:

 

Előző cikk Az MKB Bank alkalmazza elsőként a magyar robottanácsadót (Fintechzone Cikke)
Következő cikk Hogyan fogja a mesterséges intelligencia automatizálni a könyvelést?

Kommentek

wDcxiVjz - 2020 május 30

rqhinWTDgZbAP

sCVlOfStj - 2020 május 30

TqybLlPUB

HPXGdpRkoZs - 2020 április 19

cUReAiWLKMhV

zbdZfOrjRumwQH - 2020 április 19

vAeqHfzijOpZd

DwgaojsGROWCXbZ - 2020 március 17

HFPJEGpRrLNkW

Kommenteld

Ez szükséges